Omschrijving:       English                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Rond 1870 werd uit mooie huiskatten de Britse korthaar gefokt. Door deze te kruisen met de Perzische kat bleef het gedrongen en ronde type van de Britse korthaar behouden. En door een korthaar te kruisen met een langharige kat, kreeg je kortharige kittens, maar ook langharige kittens. Veel Britse kortharige dragen dan ook het langhaar gen en kan er dus uit een nestje van twee Britse kortharen ook een langharige Brit voortkomen. Een goed voorbeeld is onze eigen Jinx.


Deze langharige kittens waren eigenlijk niet gewenst en werd er niet mee gefokt. Deze waren voor de liefhebber. Tegenwoordig is de Britse Langhaar meer en meer geliefd, doordat ze een ontzettend lief en aanhankelijk karakter hebben. Daarbij heel mooi lang haar hebben, wat niet echt klit. Makkelijk te kammen. Helaas is het ras nog steeds niet erkent in Nederland. In België, Engeland en Frankrijk wel. Nederlandse fokkers van langharige Britten (pluizen) willen de naam "Lowlander" aan de langharige Brit gaan geven en als ras laten erkennen. In Belgie wordt de Britse Langhaar "Brittanica"genoemd. Dat fokkers de Lowlander als erkent ras wil hebben is natuurlijk niet zo vreemd, omdat veel rassen zowel een langharige of kortharige variant kennen;

De langharige Pers heeft nu als tweeling ras de kortharige Exotic met zelfde bouw en koptype.
De kortharige Abessijn kent de halflangharige Somali.
De kortharige Siamees en haar halflangharige Balinees.
De Oosters Korthaar kent de halflangharige Javanees of ook wel Mandarin genoemd.
De Russisch Blauw heeft de nog niet bij de FIFe erkende halflangharige Nebelung.
De gekrulde Rex kent ook zijn langharige (niet erkende) Bohemian Rex (Pers met golvende vacht) en de halflangharige Selkirk Rex.

Daar vele fokkers de Brits Langhaar erkend willen hebben in Nederland zijn er 10 fokkers,geweest, die in november 2007 een voorlopige erkenningshow georganiseerd hebben. De katten die het uitmuntend behaald hebben op deze show mogen door naar de volgende ronde in maart 2008 te Aalsmeer

 

Maar eindelijk,..................                                                                                                                                                                          
Na jarenlang vechten voor erkenning, zijn Lowlander ( Brits Langhaar ) kittens sinds juni 2012 geaccepteerd als raskat en kunnen ze nu ook een stamboom krijgen. Ook mogen de Brits Langharen nu geshowd worden in Nederland, hetzij bij verenigingen die zijn aangesloten bij de FNK. Er zijn nog verenigingen waarbij de Brits Langhaar nog niet wordt geaccepteerd als echt ras.
Deze langharige Brit, in Nederland Lowlander genaamd, heeft als genotype "ll" en is dus fokzuiver voor het lange haar, als men Lowlander's onderling gaat kruisen krijgt men alleen maar langhaar katten. Het gen L voor kort haar domineert over het recessieve gen voor lang haar "l".

Het verschil van de Lowlander met haar Britskorthaar ouders, die beiden drager zijn van het recessieve langhaar gen (genotype L,l), is dus slechts een gen. Omdat beide ouders drager zijn van het langhaar-gen (dat van de Pers afkomstig is) wordt er wel gezegd dat de Lowlander gevoeliger is voor HCM ( hartafwijkingen /hartruis) en PKD ( nierfalen), maar met een zorgvuldige controle met behulp van Echocardiografie en echografisch nieronderzoek kan men dragers al op jonge leeftijd uitsluiten voor de fok. De Lowlander is beslist niet ongezonder dan haar kortharige soortgenootjes.Uiterlijk    Voor de Lowlander geldt dezelfde rasstandaard als voor de Britse korthaar met uitzondering van de vachtlengte die halflang tot lang kan zijn.
Lowlander katten zijn middelgrote katten. Ze behoren een brede borstkas en een korte, gespierde rug te hebben. De bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.
De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte.
De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel, en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De kleine oren zijn kort en breed aan de basis, en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot en rond; ze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de kleur van de vacht. De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te "plat" zijn, maar moet in een lichte welving in het voorhoofd overgaan. De kin is stevig en goed ontwikkeld.


                                                                                                                                                                                                                                                                           korthaar kater                             langhaar kater ( Hudson v. Dacemewi's Choice)


Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen. De "katerwangen"zijn dan ook goed te zien.          
Lowlander katten combineren een mooie, gedrongen bouw met een langharige vacht en zijn vriendelijke en rustige huisdieren.
Aangezien de meeste Lowlander katten nog steeds uit een korthaar nestje komen, zijn de kleuren die voorkomen het zelfde als bij de Brits korthaar. Dus blue, lilac, creme, point etc.Op het moment dat de Lowlander erkend wordt, zal er meer bekend worden over erkende kleuren en vachtpatronen. En hopelijk is dit snel, want de Lowlander verdient het om erkend te worden.

Karakter

Lowlander katten staan net als Brits-Korthaar katten bekend om hun gelijkmatige en aangename humeur.

Ze zijn misschien wel iets aanhankelijker dan de Brits korthaar, maar dat kan natuurlijk per kat verschillen.
De meeste "Britten" zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar net zo speels als andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid nooit zo nadrukkelijk blijken. Het ligt niet in de aard van het beestje om luidruchtig om aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Wat ik bij mijn katten zo leuk vind, is het "praten". Ze geven je altijd antwoord en dan lijkt het ook net of ze je helemaal begrijpen. Maar ondanks hun zachte karakter vinden Lowlander katten niet altijd alles maar goed, ze blijven hun eigen karakter behouden en als ze het ergens    niet mee eens zijn, dat ze dat zeker laten merken.                                                     

Verzorging         

De Lowlander heeft een goede vacht verzorging nodig.

Normaal gesproken is een dagelijkse borstelbeurt voldoende om de vacht in goede conditie te houden.
Vooral in het najaar en winter kunnen er klitten ontstaan, die kun je losknippen en/of met een klittenkam lossnijden.
Soms kan het nodig zijn om een Britslanghaar te wassen. Dit kan gewoon met babyshampoo gedaan worden, wel moet de kat dan goed afgedroogd worden en desnoods föhnen, zodat de kat na de wasbeurt niet onderkoeld kan raken.